Цветна температура при LED крушките

Какво е цветна температура или по-точно температурата на цвета?

Вместо да влизаме в теоретични обяснения, можем лесно да добием представа, ако приемем цветната температура, като усещане за цвета. Хората свързват топлината с червения цвят, а студа със синия, но всъщност стойностите на цветната температура са точно обратни.

Например пламъкът от кибритена клечка има цветна температура 1850 К , а ясно синьото небе над 9000 К.
Цветната температура на нормална хоризонтална дневна светлина е около 5000 K.
6500 К е цветната температура на дневната светлина в облачно време.

Ето една снимка, която дава представа за цветната температура.

Всяка от цветните температури е подходяща за осветление с различни цели. Топлата бяла светлина (2700 - 3400К) се използва за места, където се изисква по-меко осветление. Неутралната (4000 - 4500К)е най-близка до дневната светлина, а студената бяла светлина (6000 - 6300К)изостря детайлите и е подходяща за производствени помещения.

Къде се намират LED крушките?

За разлика от другите крушки, LED осветлението може да прозвежда всяка от изброените цветни температури. Светодиодите с бяла светлина се предлагат от всички производители в три разновидности. Светодиоди с топла бяла светлина, светодиоди с неутрална бяла светлина и такива със студена бяла светлина.

Най-често се използват светодиодите със студена бяла светлина, защото при тях светлинния добив е най-голям. При еднаква консумирана мощност, те са с най-голямо излъчване и са енергийно най-ефективни.

Цветната температура, не зависи само от светлинния източник. Всички съвременни осветителни тела имат защитни екрани, разсейващи и променящи излъчването на източника. Никой не използва гола крушка с нажежаема жичка, а рядко и луминисцентните лампии са с открити тръби.

Същото важи и за светодиодните осветителни тела. В допълнение с възможността за избор на светодиоди с определена цветна температура, това ги прави универсални.