в Разширено 

Преглед на въпрос

НачалоПреглед на въпрос:
Вход

Как могад да бъдат отнети родителски права ?

Здравейте, въпросът ми е отностно как могад да бъдат отнети родителски права или по-точно казано взети при на семейни начела.Попрочетох тук там и разбрах че бих могъл както се казва да се заям за много неща едното от тези неща че бащата не позволява контакти със детето и то бива настройвано против найката,малтретирано (физически и психически) но последното няма как да се докаже,също няма и съдебно решение за попечителство.Доколкото прочетох дори и детето да не иска да се вижда с единият родител това се смята за манипулация от страна на другият.Има още няколко проблема,издръжка на малкият не му е плащана от страна на майката,но има извинителни причини за това и разбрах че би могло да се докаже че ако родителят взима по-малко от определен доход месечно издръжката отпада поради неспособност,но въпреки това има около 90% - 90*% да бъдат дадени родителските права,също проблемът е от доста години и детето вече е на 15 години и доколкото знам има право на глас пред комисията с кой би скал да живее а той изпитва страх от баща си и казва само това,което му е казано.Има и още един проблем 2-мата родители са зад граница и малкият беше с тях,но в момента са го върнали в България без съгласието на майката (в случая) и според Италианските закони това се води за престъпление и може да бъде дори равносилно на отвличане.Ща бъдат заведени съответно дела и в двете държави и органите на реда ще работят съвместно (според това което ми казаха карабинерите в Италия).Бих искал също да разбера дали,ана мен,като негов брат,биха могли да ми се препиат родителски права до навършването на му пълнолетие.Това е съкратена история надявам се да има някой който би могъл да ми отговори.Ако съм изпуснал нещо във въпросът ми попитайте ме!
Благодаря предварително !

Пояснение от aвтора:
В случая не е идавано седебно решение за родителски права.Започна се така че малкия който ми се пада полубрат отиде в Италия да живее със баша си ( и двамата родители са българи) със взаимното съгласие на майка ми и на бащата със съответните документи издадени в България и легализирани.Ениственото условие тогава беше малкият да може да вижда майка си,но в последствие това не се случи.Бащата не позволяваше на майка ми да се вижда с малкия и следователно се разбра за манипулирането.Също доколкото разбрах той взима в италия социални за самотен баща,а отностно издръжката майка ми се беше свързала с адвокат(в Италия), който и каза че може да се докаже че е неспособна да изплаща издръжка.Незнам как стоят нещата в българия.Целта на въпросът ми е какво би трябвало да се направи та детето да отиде при майка си (да и бъдат дадени родителските права) и да бъдат отнети тези на бащата заради неспосоноста му да се грижи за детето.В момента малкият е тук в България (в един град сме).....

Пояснение от aвтора:
.. и се интересувах дали майка ми може да ме уторизира с пълни родителски права над брат ми до навършването му на пълнолетие и аз да поема отговорноста за него докато е в българия.В момента той живее с Баба си и Дядо си (които също го малтретират,но както казах не мога да го докажа).Има още нещо брат ми преди 3 месеца беше изгонен от тях заради това че беше дошъл да ме види и го бяха пратили при мен.той стоя в апартамента ми 2 дни след коет о си го извикаха.За съответното деяние има свидетели и е подадена жалба в Полицейското управление в Италиа от Майката за случилото се !
Надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен!Ако има още нещо неястно питай защото изсторията е много заплетена и отстрани и малко трудно за разбиране
Благодаря

Пояснение от aвтора:
Благодаря Ви помоща,наистина ще ми бъде от полза!
Познавате ли някой, който може да отговори? Помолете го за помощ
Отговори: 2
Подреди по: дата рейтинг
Снимка bambi
14:12/23.11.2009
Няма
Питам:
Има ли съдебно решение за родителски права? На съд в България ли е това решение, ако не е то решението на чуждестрания съд - в България легализирано ли е, ако е преди 2007 г. Т.е. правена ли е екзекватура на чуждестраното решение?
В България - няма извинителна причина за не даване на издръжка. Ако родителя е неспособен да я осигурява - държавата я изплаща, като дължащия издръжка е длъжник на държава вече. Единственото нещо - ако съда не е възложил родителските права на един от родителите - тогава може да се спори.
Има отдел "Закрила на детето" 15 годишното дете може да се свърже с тях - там има психолози -които ще му помогнат да превъзмогне страха си. В съда може да го изслушат. Изслушването не става в съдебната зала, а в отделна стая - в присъствието на социален работник и съдията.
Преминаването на границите с непълнолетно дете - без знанието, писменото съгласие на другия родител е престъпление.
Вие като негов брат може да искате от съда - да извземете функцията на родителите и да се грижите за детето. Трябва да имате необходимите условия за отглеждане на детето, социални работници ще посетят дома Ви - това ще бъде отбелязано в социалния доклад за пред съда.
МОЛЯ за пояснение: Вие сте чичото? Нито бащата - нито майката са способни да си гледат детето? Вие се явявате като спасител на същото и искате да му осигурите нормален живот? Кой в тази история се бори за родителски права и от кой трябва да бъдат отнети - и от двамата родители ли?
Вашето мнение:
Снимка bambi
10:42/24.11.2009
5 от възможни 5 с 1 глас(а) общо
Майка Ви може сама да иска родителските права – щом няма присъдени такива, не е необходимо Вие да искате същите. Трябва майка Ви да заведе дело за родителски права. Не виждам пречка те да бъдат отказани. Необходимо е обаче да се консултирате с адвокат и да изберете най- подходящия и бързия начин. Страна по делото ще е бащата, но не може да не бъде призован на съд – а изпращането на призовка и съдебни документи до Италия отнема време; на ответника се връчва призовка поне 1 месец преди съдебното заседание – за да може да подготви защитата си. Излишно е да се водят две успоредни дела в двете страни- защото и двете са в ЕС. И решенията се признават и изпълняват с олекотена процедура- като основното е: уведомяването на страната по делото- призоваването му.
Иска трябва да е насочен на основание – ограничаване на родителските права на бащата и възлагане същите на майката. Мотив за ограничаването е- бащата е изоставил детето си, не полага необходимите грижи за него, поставяйки го в риск в друга държава, вреда на психиката му и т.н . – неща, които Вие ги знаете по добре от мен.
Вашето мнение:
Подобни въпроси:
Моля, използвайте системата за рейтинг. Вашето мнение е от значение!
Ако не сте намерили, каквото тъсите, можете да зададете Вашия въпрос тук
Задай въпрос
| Начална страница | Зала на славата | Регистрация | Вход | Правила за ползване | Политика за поверителност | Помощ | Контакти | RSS |