в Разширено 

Преглед на въпрос

НачалоПреглед на въпрос:
Вход

кога е създадена българската държава

Коя е точната година на създаване на българската държава , защото тази закоято знам се оказва , че не е тя?
Познавате ли някой, който може да отговори? Помолете го за помощ
Отговори: 4
Подреди по: дата рейтинг
Снимка galq
14:48/17.02.2008
3.8 от възможни 5 с 31 глас(а) общо
За какво точно питаш?За Аспарухова България, за Велика България или за някоя по-стара хипотетична българска държава?За държавата създадена от Аспарух явно има спор между историците за 679,680 и 681г.Преди време в Замунда качиха една електронна книга,която е нещо като учебник по история от 1940г.Там като година в която е сключен мирния договор с Византия и съответно начало на българската държава е дадена 679г.А тук- http://www.kroraina.com/knigi/pp2/pp_2_1_3.htm са изложени постановки на различни историци със съответните аргументи.
Точно датиране в историята за мен е доста относително понятие.Зависи от кой източник се черпи информация,а даже и да се ползва един и същ, той може да бъде разчетен/разтълкуван по различен начин.
Има една наука,наречена христология,която се занимава с изясняване на историческите данни от живота на Исус Христос и която християнската църква отрича откакто съществува, с презумпцията,че вярата трябва да бъде безрезервна.Та христолозите от много векове са се опитвали да установят кога е роден Исус и до ден днешен няма единно становище нито за деня,нито за годината.Единственото, което е сигурно е, че не е роден на 25 декември.Да обявят тая дата за рождена на Исус са решили на Втория вселенски събор през 393г.,за да се опитат да изместят с течение на времето празника за раждането на слънцето,който присъства в много езически религии по това време на годината.И са успели,видно е:).Извинявам се за отклонението,просто исках да илюстрирам, колко трудно е да научиш нещо „точно” в тая сфера.

Вашето мнение:
Снимка bambi
00:23/18.02.2008
3.4 от възможни 5 с 10 глас(а) общо
Отличен за galq! На 100 % е и моето мнение !
Вашето мнение:
Снимка ivansimeonov
06:47/11.06.2008
3.7 от възможни 5 с 10 глас(а) общо
точната година е 681
Вашето мнение:
Снимка elemat
21:09/22.04.2010
Няма
ivansimeonov немислиш ли, че тая комунистическа изгъзица е отдавна изветряла и истинала и някакси пропукана поради своята лъжовност? Реално немисля, че все още може да се даде точен отговор.....иска яко копане в земята и ровичкане из летописи и хроники....иначе казано яка главоблъсканица.
Вашето мнение:
Подобни въпроси:
Моля, използвайте системата за рейтинг. Вашето мнение е от значение!
Ако не сте намерили, каквото тъсите, можете да зададете Вашия въпрос тук
Задай въпрос
| Начална страница | Зала на славата | Регистрация | Вход | Правила за ползване | Политика за поверителност | Помощ | Контакти | RSS |