в Разширено 

Преглед на въпрос

НачалоПреглед на въпрос:
Вход

Прекратяване на договори

Здравейте,

В началото на Декември месец 2011г. поисках да прекратя договора си с Глобул, който истича на 29 януари 2012г. Писах им мейл с моето искане, те ме препратиха към магазин, а от магазина ми казаха, че още било рано и да отида след месец пак.
На 22 декември отидох в друг магазин, а те ми казаха, че дори не е необходимо предизвестие, а трябва да изчакам последната фактура, да си я платя и щели да го спрат. Отивам на 26 януари ( 25 януари е деня на фактурата) и там ми заявяват, че трябва да предплатя таксите за Февруари + допълнително месечното потребление за Януари. При подписване на договора се предплаща месечния абонамент, който не се изисква при последна фактура. Сега платих за февруари... Как ще ми искат пари, след като аз не използвам услугата минути след излизането от магазина? Изобщо, как мога да си търся правата в случая?

Още един проблем:

На 19.01.2012 подписах безсрочен договор за мобилни услуги с Виваком с новия им план VIVA Free.
Води се, че може да се откажеш от услугите след 30 дневно предизвестие при писмено заявяване на отказа. Аз обаче след подписването осъзнах, че договора, който съм подписала не е изгоден за мен, затова се върнах в магазина на другия ден и поисках да го прекратя, защото знам, че в седем дневен срок подписания договор може да се прекрати едностранно. Те обаче ми отказаха с мотива, че не могат да го прекратят, а и не са инструктирани как може да стане това.
Приятел беше в същия казус преди известно време с Глобул, но той е по-настойчив и е успял да извоюва своето след дълго разубеждаване от тяхна страна, че същото не било възможно. Знаете, при всеки новоподписан договор при Виваком се предплащат 15лв. Все пак подписах заявление за прекратяване на 26.01.2012г (на седмия ден). До момента не съм използвала техните услуги.
Моя въпрос е дали аз съм в правото си да искам прекратяване без да заплащам неустойки и такси без използване на услугата, дали мога да изискам връщане на предплатената сума?

Много ви благодаря!
Познавате ли някой, който може да отговори? Помолете го за помощ
Отговори: 1
Подреди по: дата рейтинг
Снимка lz2plamen
22:03/31.01.2012
5 от възможни 5 с 1 глас(а) общо
По първия въпрос-Твърдите, че в началото на декември 2011г. сте искали да прекратите договора с Глобул, който изтичал само два месеца по късно. Да, обаче едностранното прекратяване на договори не става толкова лесно, колкото си мислите. Съвсем правилно служителите на компанията са ви посъветвали да изчакате да изминат тези два месеца и да си спестите евентуални усложнения и излишни тревоги. Относно плащането на месечното потребление за януари и таксата за февруари - трябва да си прочетете внимателно договора с всичките му клаузи, и ще намерите отговор на повечето въпроси, които ви вълнуват.

По втория въпрос- В случая отново имате предвид едностранно прекратяване на договора, но такова прекратяване не е познато на нашата правна система освен в случаите, когато това изрично се предвижда от разпоредба на закон или уговорка в договора. Да се приеме, че всяка от страните би могла едностранно да прекратява съществуваща между нея и другата страна договорна връзка, би означавало да се приеме, че договорите имат обвързващо действие само доколкото една от страните не пожелае да прекрати съществуващата връзка. Подобно положение е в противоречие с основните принципи върху които се гради облигационното право. При липса на предвидена в закона или уговорена с договора възможност за едностранно прекратяване на съществуваща договорна връзка, вашето поведение обозначено от вас като "прекратяване", всъщност представлява отказ да си изпълните задълженията, но не може да има за своя последица отпадане на договорната връзка.
С други думи нямате законово основание, което да ви даде правото едностранно да прекратите договора, така,че остава единствено тази възможност да е предвидена в самия договор. Но дали е така аз няма как да гадая, тъй като не съм чел въпросния договор. Така, че както посочих и по горе - прочетете внимателно договора и нещата ще се изяснят.
Вашето мнение:
Подобни въпроси:
Моля, използвайте системата за рейтинг. Вашето мнение е от значение!
Ако не сте намерили, каквото тъсите, можете да зададете Вашия въпрос тук
Задай въпрос
| Начална страница | Зала на славата | Регистрация | Вход | Правила за ползване | Политика за поверителност | Помощ | Контакти | RSS |